Cand te mananca-n …

In Republica Moldova niste unii au declarat ca ar vrea sa se uneasca cu Romania. Dincolo de Prut, dupa ce treci pe podul de flori vestejite, niste altii au preluat din zbor idea si o flutura cu veselie. La urma urmei, ce altceva mai potrivit decat o discutie despre unire pentru a face uitate discutiile despre coruptie, stat de drept, stat paralel, stat vertical samd. Mai mult, ala de va reusi unirea va primi recunostinta vesnica a romanilor, indiferent de cat de manjit este. Ma rog, nu de la mine, de la prostovanii de romani verzi care nu vad dincolo de viezure, manz, branza. Eu nu pot sa acord nimanui nici o recunostinta pentru o mare idiotenie asa cum ar fi aceasta unire, cu atat mai putin cu cat personajul in cauza ar fi unul care ar merita un sejur de cativa ani la mititica.

Ar trebui sa invatam de la rusi. Asa cum rusii cauta mereu sa aiba un tampon intre ei si vest, sa nu se contamineze si noi avem nevoie de un tampon intre noi si rusi, sa nu ne contamineze. Ce tampon mai bun decat o populatie care, oricum, a fost rusificata?

Asta este argumentul geopolitic. Argumentul economic este mai puternic. RFG a platit scump reunificarea cu RDG, in conditiile in care esticii erau cea mai dezvoltata economie comunista. Ce ne putem astepta noi de la o unificare cu o tara mult mai saraca decat noi, in conditiile in care nici noi nu o ducem stralucit. Adica, sincer, am obtine ca, in loc sa srtabatem tara de la vest la est in 20 de ore, sa o strabatem in 30 de ore, ca de autostrazi nu am fost in stare sa ne ocupam timp de 30 de ani dar, precum capra raioasa, tot cu coada pe sus, ne sta mintea la prostii si avem vise umede cu unirea cu Moldova.

Argumentul social este si mai puternic. Pai nu ne uram, deja, intre noi? Moldoveni cu regateni, olteni cu banateni, miticii pe toti ceilalti si ardelenii, treziti mai la urma, cu cine mai apuca? Ne mai trebuie inca o zona pe care as o uram cu patima si sa ii respingem, in bloc, membrii, desi, luati separati, am avea relatii bune cu oricare individ de acolo? Pai ne mai trebuie inca o distragere de la a ridica economic nenorocita asta de tara?

Eu zic ca ar trebui sa ne vedem, dracului, de vietile noastre, sa vedem cum punem de un stat vertical care sa nu se lase ingenunchiat de orice presedinte de partid, un stat vertical in care oamenii sa nu mai moara cu zile penrtu ca sistemul de sanatate este capusat pana la epuizare, un stat vertical care sa permita migrarea rapida a fortei de munca din est la vest, din nord in sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*