Cat de buni sunt bugetarii

Situatia e asa de nasoala in Romania incat am impresia ca ne aflam in vreo distopie imaginata de un regizor hollywoodian cu probleme grave la mansarda.

Ne invartim de trei decenii in jurul cozii, fara sa fim, dracului, in stare sa punem capat prostiei nationale in care ne balacim cu veselie cu totii.

Societatea romana s-a divizat dupa – cum altfel?! – interesele de rang personal. Ne putem intreba – ca la comentariile la limba si literatura romana – ce vrea cetateanul prin alegerea lui?

Normal, ala care depinde de stat (pensionar, slujbas al statului – adica servitor public) ar vrea cat mai multi bani, salarii si pensii mai mari. Mai sunt aia cu ajutoare sociale, care vor sa primeasca cat mai mult, dar aportul lor sa fie cat mai mic. Ala care are doar spinarea (sau mintea) lui, vrea sa dea cat mai putine taxe la stat, sa ii ramana lui cat mai mult, sa iti creasca copii, sa isi faca un rost in viata. Doua pozitii antagoniste, din moment ce prima categorie depinde de a doua pentru sustinere.

Bun. Acum pe pensionar il poti intelege. Ca e pensionar. Pe ala cu ajutorul social, daca nu a fost in stare de mai mult de la viata lui, asta e. Il suportam, ca altfel ar fi imagine aiurea pe strada sa ii vezi morti la colturi.

Insa, fir-ai tu sa fii de murg, vorba teleormaneanului, in toata adunatura asta de indivizi cu asteptari de la stat, se gaseste o subcategorie (pensionari sau inca angajati) care, teoretic, ar trebui, dracului, sa stie despre ce e vorba in economie, cum se leaga lucrurile unele de altele si sa vada ca nu poti sa mulgi vaca zi si noapte, trebuie sa ii mai dai si ragaz.

Cand vine vorba de realitatile economice, acest grup parca a dat in autism. Interesul personal primeaza, ii intereseaza doar banii lor, nu conteaza de unde vin, ca ala de langa ei se zbate sa o scoata la capat ca ei sa isi umfle burtile cu munca lui.

Personal ma astept ca acesti indivizi sa fie primii care sa traga de maneca guvernul, legislativul, si sa le spuna: Hooooo, tampitii dracului, vedeti ca daramati sandramaua! Ei sunt in teren, stiu situatia, au imaginea completa, nu un contopist imbecil care isi odihneste curul pe scaunul ministerial, inconjurat de lingai care nu mai stiu cum sa-l pupe-n cur sa isi pastreze posturile caldute.

Dar nu, ei nu fac asta. In cel mai autist mod cu putinta, isi baga capul in pamant si asteapta sa treaca urgia, fara sa le pese de cei de afara. Pai atunci, daca voi nu dati doi bani pe ceilalti, ceilalti de ce pizda mamii voastre v-ar pretui?

Pentru ca, din punctul de vedere al societatii, sunteti inutili, doar o noua piedica in calea noastra.

Hai, sictir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*