Ce mai asteptam de la stat

Muncim cu gandul ca la pensie ne odihnim. De mai bine de 100 de ani toti stim ca sistemul de pensii ne va oferi un venit sigur si, teoretic, bunicel – pentru nevoile varstinicilor – ca sa ne traim ultimii ani in relatica relaxare. O schimbare fericita fata de situatia anterioara cand oamenii munceau pana la moarte sau, daca erau norocosi, dadeau lovitura si se retrageau rentieri pe undeva. Asta era esenta capitalismului. Supravietuirea celui mai bine pregatit. 

Cum functioneaza pensia este un lucru mai putin stiut. Majoritatea cred ca sistemul de pensii de stat e ceva unde strangi bani albi penteu zile negre. Ca a lor cotizatie se aduna si creste, cu doband chiar. Deseori aud/ citesc ca „am cotizat atatia ani la pensie, unde sunt banii pe care i-am strans?”. Asta in ciuda repetarii, la infinit, a situatiei din Romania: atatea milioane de angajati sustin atatea milioane de pensionari.

Gresit. Sistemul de stat de pensii functioneaza pe principiul intrajutorarii generatiilor. Cei aflati acum in campul muncii platesc pensiile celor care s-au retras din activitate. Platim un procent din ceea ce castigam si pensiile se calculeaza (ar trebui, de fapt) pe baza contributiei pensionarilor cand le-a fost vremea. Problema e ca acum se cotizeaza mult mai putin decat drepturile care trebuie platite (ca pensii speciale, ca marirea nesustenabila a punctului de pensie etc) chestia e ca in final se aduna mai putini bani decat se cheltuie. De aia bugetul de pensii este de multi ani pe deficit.

Solutii? Aia naturala, care dureaza mult. Dar se lucreaza intens la ea prin subminarea sistemului de sanatate. Nu mai e mult pana cand isi va face efectele. Marirea varstei de pensionare mai ajuta. Pe la 70 ai terminat, pleci acasa, a doua zi esti mort. Speranta de viata scazuta isi spune cuvantul. Pensie? Nu se plateste, ca beneficiarul a murit. Urmasii? Pai nu au dreptul, ca au venituri proprii (ca doar acum e cam greu sa duci o familie din un singur venit).

Se discuta acum, pe la colturi, despre posibila nationalizare a pilonului 2 de pensii pentru acoperirea gaurii in buget lasate de dezmatul partidelor aflate la guvernare. Pilonul 2 de pensii abia ala e cel in care aduni pentru tine. Guvern cica vrea sa il ia, sa acopere gaura pe anul asta. Si pe anul viitor, ca doar se strang niste miliarde bune prin el. Samd. Asta inseamna ca speranta unei pensii marite dispare. Deci si daca mai duci niste ani de pensie, ii duci in mizerie, daca nu ai grija sa iti acoperi spatele.

Deci ce mai asteptam de la stat? Nimic. Nu mai avem ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*