Cel mai mare presedinte al Romaniei

Am mai zis zilele trecute despre planurile presedintiei pentru modificarea constitutiei si reactiile imediate ale opozitiei. Toata floarea cea vestita a politicii romanesti este in tremur acum, pentru ca acest proiect inseamna sfarsitul perioadei de caldurica la stat. Daca va deveni asa de usor sa treci de la palat la 2 pe 2, apoi la saracie, oricine se va gandi de doua ori inainte de a face ceva cu iz de penal. Functionarul de la finante, obisnuit sa ceara reincarcarea cartusului pentru imprimanta de acasa pentru a inchide ochii la anumite ilegalitati ale service-ului de cartier, nu o va mai face. Libertatea si averea acumulata pana atunci sunt mai importante. Va fi imperios necesar, pentru oricine care se stie cu musca pe caciula, sa stea ascuns, sa nu iasa in evidenta. In cele din urma, rezultatele pentru societate vor fi bune.

Bun, interesul opozitiei este sa spuna orice, sa argumenteze oricum, numa’ sa NU TREACA. Interesul PDL, vlaguit de anii de recesiune si de criza precum si de membrii lui cu iz penal (ca orice copac isi are uscaciunile, iar prezenta la putere are traditional, in Romania, efectul de a evidentia acest fapt), este de a folosi acest moment ca arma politica impotriva celor care se afirma sus si tare impotriva lui. Surpriza va veni de la Basescu care, populist prin definitie, va folosi acest moment pentru a-si atrage de partea lui poporul, din nou, cum a facut-o in 2009, cu cei 300. Dupa cum vedem, planul este unul multianual, capitanul ramane tot de cursa lunga!

Zicea cineva, prin anul de izbucnire al crizei, ca aceasta criza va fi un reset al economiei romanesti. Vor ramane doar cei care faceau afaceri pe principii sanatoase, restul, teparii, inselatorii, vor iesi din peisaj. Similar, modificarea constitutiei este un reset al politicului romanesc. Din acest creuzet al inselaciunilor, minciunilor, hotiei se va ridica un partid (nu neaparat nou, dar reinnoit) care va lucra pe alte principii. Acelea stabilite de aceasta noua constitutie care deja incepe sa incinga spiritele.

In cele din urma, oricine ar fi castigatorul politic, ca si partid, presedinte, singurul care va avea de castigat cert si asupra caruia se va rasfrange efectul benefic al modificarii este poporul roman.

In urma 21 de ani, in 90, am avut o sansa. Puteam sa resetam politicul romanesc, atunci pe principii pur politice. Interzicerea activitatii politice a oricui care a avut de-a face cu sistemul vechi, in sensul de elemete de conducere, elemente tortionare etc. Am ratat-o. Acum, dupa 21 de ani, avem o sansa la un nou reset politic, de data asta pe baze economice. Cine stie, poate Brucan la asta se referea cand zicea ca avem neovoie de 20 de ani sa ii ajungem din urma pe vestici. Nu economic insa ca si fundamente ale politicii de stat.

Zicea cineva mai demult ca Basescu este un animal politic. Cei din viata politica romaneasca nu sunt echipati pentru a face fata la asa ceva. Peste cativa ani, privind retrospectiv situatia de acum, vom zice: baaaah, da’ Basescu asta a fost mare presedinte! Ce e mai interesant este ca totul se va intampla nu pentru ca el este un altruist prin definitie, doritor de bine pentru poporul roman, ci pentru ca este orgolios si vrea sa ramana in istorie nu doar ca ala care a vandut flota (desi semnatura lui Vacaroiu e pe actele de vanzare!)

5 thoughts on “Cel mai mare presedinte al Romaniei

 1. Halal să ne fie, ce „mari” conducători mai avem. Şi, daco fi să mergem din prost în mai prost, ne-om trezi peste ani că.l vom pomeni pe cel de acum ca pe un „mare conducător”! Phuuu!
  Aud tot mai mult prin jur spunându-se că nu se mai întrevede vreo şansă de a se îndrepta ceva….Iar când oamenii îşi pierd şi speranţa….

 2. Romanii sunt fatalisti, prin firea lor. Nu e de mirare ca miorita si-a gasit casa buna in spatiul acesta. Si noi, desteptii, o ridicam la rangul de mare realizare literara a poetului popular. Pai sa fi fost alta natie, cum s-ar fi ridicat si le-ar fi taiat glanda alora care complotau impotriva lui, ar fi alungat cainii care nu-l apara si as fi pus oaia sef de trib!
  Asa ca, sincer, nu ma mira faptul ca nimeni nu intrevede sansa de a se indrepta ceva. Romanului ii place sa fie calcat in picioare, sa fie victimizat. Si cand critica – si critica este constructiva – romanul tot asa termina: nu e sansa de indreptare. Alta vorba buna a romanului: Asta e! Dap… asta e prostia neamului!

 3. Ha, ha! Bine ai subliniat fatalismul „mioritic” al românilor! Iar ca revers, mai ţii minte de la şcoală?….legenda meşterului Manole! De şi-a zidit nevasta! Păi nu?
  Ar fi multe de zis aici, dar rămân la concluzia ta din comentariu! 🙂
  Seara bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*