Cine raspunde?

Bun. O facura si pe asta, in ciuda protestelor si obiectiilor pe care le-au avut unii si altii. In ciuda calculelor care arata, foarte clar, ca unele categorii vor avea de suferit. In ciuda faptului ca a fost facuta asa, pe genunchi, de persoane de a caror competenta ma indoiesc groaznic. In ciuda faptului ca in ministerele responsabile, elementele decizionale nu sunt oameni cu pregatire in domeniu, ci pilele unora si altora.
Pana la urma e democratie, este rezultatul votului, chiar daca la vot multi nu s-au dus, rezultand in decizia unei minoritati pentru majoritate. A fost o decizie politica, urmata de efecte economice.
 
Bun.
 
Unde se termina responsabilitatea astora? Daca trantesc economia de pamant, dau cu oistea-n gard, o sa ii lasam sa plece, pur si simplu, ca, deh, a fost decizia politica? Ca oportunitatea le apartine, ca alesi?
 
Nu. In nici un caz. Omul politic trebuie sa invete – la fel ca oricare angajat al statului – ca ei sunt acolo pentru a ne servi pe noi, cetatenii, cu politici economice sanatoase, generatoare de bunastare si de viitor luminos pentru copiii nostri. Omul politic nu are voie sa faca experimente pe populatie pentru a-si asigura votul. Omul politic trebuie sa fie imens mai responsabil decat cetateanul care are o firma pentru ca, daca el o da in gard, strica viata unei tari intregi. Dupa aia nu are voie si nu trebuie sa ii dam voie sa plece, pur si simplu, spunand: Am gresit.
 
Nu. Greselile in conducerea statului trebuie pedepsite drastic. Daca am fi in urma cu cateva sute de ani, as cere capul celor care ne gresesc, dar acum nu mai este moral… insa, in schimb, putem cere inchisoare pe viata si confiscarea tuturor averilor pentru politicienii care se fac vinovati de greseli fata de destinul economic al tarii.
 
Ati zice: bine, dar cine va mai vrea sa fie politician?
Intrebarea este buna si primeste un raspuns pe masura, tot intrebare, insa: avem nevoie de politic sa isi vare ghearele in viata economica a tarii? Statul trebuie sa isi faca simtita prezenta peste tot, ca factor decizional, sau statul trebuie sa fie cel care supravegheaza ca lucrurile sa se desfasoare in ordine, sa nu permita ilegalitati sa se intample?
 
Cineva spunea mai demult ca statul trebuie sa apere granitele, sa imi duca posta si sa ma lase in pace.
 
Nevoile moderne sunt mai multe, putem adauga responsabilitati statului (sosele, sanatate, educatie, supravegherea economiei pentru a nu permite dezechilibre etc), dar trebuie sa scoatem statul din viata economica a tarii. Statul este un administrator si atata tot. Nu factor de decizie pentru absolut nimic. Nu jucator in economie.

Pana cand nu vom avea asta, vom fi mereu la indemana unui politruc ale caror cunostinte economice se termina inca de dinainte de a incepe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Connect with Facebook

*