Cultului personalitatii

Am vazut ca ieri trimisul lui Dragnea la Pitesti a beneficiat de o parada a copiilor din scoli si gradinite care, emotionati, au dat flori si alte rahaturi.

Nu pot sa nu ma irit la gandul ca niste educatori, profesori, a caror responsabilitate este sa instruiasca generatia de maine, au fost partasi la deformarea acestor copii.

Nu exagerez. Orice pas, oricat de mic, in directia asta, este malefic. Orice pas, cat de mic, este deja mult prea mult pentru ca sa fie bine.

Atitudinea lor a fost josnica. Nu s-a ridicat unul sa incrunte din sprancene si sa intrebe: Ce vreti? Sa ii punem pe copii sa defileze? Ia mai duceti-va-n pizda doamnelor mamelor voastre!

Nu. Nici parinti, nici profesori. Avem libertate, dar nu stim ce sa facem cu ea. Suntem lei pe net, dar cand vine vorba sa pui piciorul in prag pentru tine, pentru copilul tau, suntem mielusei. Ca „nu se stie niciodata cand ai nevoie de…”. Scoti omul din comunism, dar obedienta lasata de comunism in el nu are leac si se transmite pe cale genetica.

Am fost ferit de asemenea manifestari inainte. In oraselul mic nu aveau ce sa caute sinistra si sinistrul, asadar nu am avut cui sa dam flori. Insa, la scara mai mica, am beneficiat din plin de asemenea munci silnice in fiecare an scolar. Cuprinsi de zelul tuturor parintilor, ai mei ma inarmau cu flori si trebuia sa le tin cu grija pana cand intram in clasa, sa le dau educatoarei. Pana la ajungerea in clasa, trebuia sa ascultam, plictisiti, discursul unor obositi de viata. Imaginat-va surpriza mea cand, in BH 90210, inceputul de an scolar era foarte firesc: elevii intrau in salile de clasa si gata.

Poporul roman este festiv din fire. Gasim orice rahat demn de a-l sarbatori. Un km de autostrada, o gaura astupata in drum, un wc inaugurat intr-un sat uitat de lume. Nimic nu e prea insignifiant pentru a sarbatori. Nici macar premierul tarii.

Pe de alta parte toata situatia spune multe si de ala care a beneficiat de tristul spectacol. Oficialitatile noastre inca nu inteleg, exact, care este rolul lor in societate. Faptul ca, vremelnic, ocupa o functie inalta in stat nu inseamna ca ne-q luat pe semnatura si ne stapaneste. Bunul simt (unde e) ar fi trebuit sa ii provoace sila la vederea spectacolului. Un om decent pus acolo i-ar fi trimis pe copii acasa si pe aia de au organizat exploatarea i-ar fi dat cu capul de pereti pana le iese creierul, ca oricum nu il stiu a folosi.

Eu asa as fi facut. Ma rog, nu i-as fi dat cu capul de pereti, dar in cel mai public mod cu putinta le-aels fi atras atentia ca asa ceva nu este acceptabil.

In final, las asta aici, poate mai citeste lumea.

MINÍSTRU, miniştri, s. m.
Înalt funcţionar de stat, membru al guvernului, care conduce un minister. – Din lat. minister, -tri, fr. ministre. [DEX ’09]

Latina:

Minister, ministri

noun

  • declension: 2nd declension
  • gender: masculine

Definitions:

  1. accomplice
  2. agent, aide
  3. attendant, servant, waiter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*