De ce n-avem si noi

Motive pentru care nu avem autostrazi:

1. Fiind cu fonduri europene, nu prea poti face miscari pe ele, mai ales cand ai DNA pe urmele tale. Dar asta se rezolva in curand.

2. Teama guvernului de a-si pierde prostii. Oamenii care circula usor dintr-o parte in alta sunt mai educati vad lucruri. Stiu sa voteze altfel. Asa ca nu vrea guvernul. Dar oamenii cer, asa ca guvernul trebuie sa gaseasca un comprimis: mai rarut, ca-i mai dragut.

3. Nu stim. Habar nu avem cum. Ne dam cu stangu-n dreptu’ si cu tesla-n coaie si apoi ne tavalim de durere pe jos.

Da’ Transfagarasanu’!?!?!? o sa ziceti. Io-te fleosc! Ce sa spun. Cel mai spactaculos drum din tara. Vreti spectacol? In satul bunicilor mei oamenii ai facut drum pana in varful muntelui, drum de car cu boi, si nu asa, de spectacol, erau manati de un scop anume: sa planteze pruni acolo. Toamna urcau cu carele cu boi si coborau cu ele pline de prune so faceau tuica sa aiba sa isi bea mintile peste iarna. Era cu scop clar. Ala drum spectaculos, cocotat pe marginea rapelor, nu Transfagarasanul.

De pe vremea lui Ceasca tin minte ca drumul spre Herculane era din placi de beton. Mergeai cu masina ca in banc: tagadam, tagadam, tagadam, auzeai la fiecare rost de dilatare intre placi. In fiecare iarna apa intra in beton, ingheta, pocnea, primavara o luau de la capat cu turnarea betonului. O data nu s-au gandit sa puna asfalt peste, dupa cum nu s-au gandit nici sa puna plasa de fier in beton. Cand au venit fondurile europene si le-au spus drumarilor ca trebuie sa rada tot si sa faca de la zero, ai nostri au stat putin pe ganduri, s-au scarpinat in cur, au adulmencat degetele si apoi au intrebat tafnosi: Da’ de ce? Turnam beton! Si apoi le-au zis europenii: pai bine, mai, voi cei mai puri urmasi ai romanilor, pastratorii limbii latine, leaganul civilizatiei mondiale, crestinii de dinainte de crestinism, ati uitat voi cum se construiau drumurile spre Roma?! Si le-au explicat de fundatie, greutate, trafic etc pana a priceput si Anton, ala cu cimentul.

Si au facut cum le-a zis Ieuropa. Si dupa ce au vazut ei ca e bine au mai stat putin, s-au mai scarpinat o data – de data asta in cap, ca deja erau mai instruiti putin – si si-au zis ca acum stim sa facem si autostrazi. Stiu pe dracu’! Asa cum iarna nu-i ca vara, nici dealu’ precum campia sau muntele precum dealul, ca doar de aia se surpa versantii autostrazilor si sta pe loc autostrada din cauza unor tunele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*