Evanghelistii

Felul in care ne traim viata este problema fiecaruia, in general. Adica sunt cunoscute interventiile practicate in SUA cabd se aduna prietenii si rudele unei persoane care are o anumita problema (de regula cu alcoolul, cu drogurile sau o dependenta de sex) si incearca a-l convinge ca nu e buna calea pe care a pornit-o si ca ar trebui sa schimbe apucaturile si sa ceara ajutor. Individul, in final, poate ajunge intr-un grup de suport in care primeste ajutor pentru a depasi problemele lui.

Asta e acceptabil pentru ca, in marea majoritate a ei, societatea a stabilit, fara urma de indoiala, ca alcoolul in exces, drogurile si dependenta sexuala nu fac bine.

Pe langa asta, societatea moderna a mai nascocit urmatorii evanghelisti:

1. Ai mersului pe bicicleta/ transportul in comun. Nu scapa nici o ocazie sa iti scoata ochii pentru alegerea ta de a merge cu masina. Te plangi ca e aglomerata soseaua? E vina ta, ca vrei sa mergi cu masina. Cu bicicleta ai ajunge mult mai repede (si mult mai transpirat, mai ales cand ai de batut tot orasul pentru a ajunge la destinatie). Te plangi ca e benzina scumpa? Poti lua bicicleta sau cu transportul in comun. Pentru ei nu conteaza celelalte variabile: timpul petrecut in trafic pentru mijloacele de transport in comun – ca opresc la fiecare statie, timpii de asteptare in statie, transpiratia, oboseala etc. Astea nu se pun pentru ca oaia lui Daea. Si masini.

2. Ai vegetarianismului sau, mai bine spus, al renuntarii la carne. Esti la masa cu mai multi. Povestiti. Fiecare mananca exact ce isi doreste, numai unul se uita critic la mancarea din farfuria ta: un gratar de vita. Sau de ceafa de porc. Interesant e ca ala de pui nu primeste priviri asa de dure. Parca e acceptabil sa mananci pui. Apoi te manca-n cur sa intrebi daca totul e in regula. Individul capata curaj si porneste tirada: e rau sa mananci carne, carnea face nus-ce si pe dincolo, el/ea a renuntat la carne de ani de zile si se simte grozav, ar trebuo sa renunti si tu samd. Regreti ca ai deachia gura si iti vine sa intrebi: da’ cine dracu’ te-a intrebat daca dieta mea este sanatoasa sau nu? Si sa ii vari un gratar pe gat, sa se invete minte.

3. Ai neutilizarii TV. Astia sunt mandrii de ei. Nu prea ai in societate motiv sa discuti despre TV, nu e ca si cum ne-am mai lua stirile de la TV, ca sa fie vorba de aparatul minune, aaa ca ei nu scapa nici o ocazie sa se afirme. Sa spuna cat e de minunat fara TV in casa. Ba, ca sa cazi si mai mult in admiratie, iti spune ca are TV, dar nu are cablu si folossste TV ca sa se uite la filme. Si ca ar trebui sa incerci si tu sa vezi cat e de minunat. Aici deja esti in dubii. E rau sa te uiti la TV, dar e ok la filme? Ca eu, cand m-am uitat la Stapanul Inelelor, varianta extended, am facut-o de la inceput pana la sfarsit, intr-o zi. Star Wars? Toate episoadele, de dimineata pana seara. Cu ce e mai rau asta decat sa te uiti la tv. Ahh, vrei sa spui de influentele negative de la tv? Pai atunci inseamna ca esti auficient de destept sa intelegi ca, de exemplu, o anumita televiziune este nociva, dar nu suficient de tare incat sa nu te uiti la emisiunile ei. Adica esti slab ca vai de tine si, ca atare, singura solutie a fost sa tai accesul complet la TV. Ma rog, e si asta o solutie, dar e ca pentru copii de 3 ani. Stiu, ca am unul.

One thought on “Evanghelistii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*