Guvernul nostru

Ultima gaselnita a guvernului „LUI” este obligarea angajatorilor de a contribui la fondurile de sanatate si pensii cu sume corespunzatoare salariului minim pe economiein cazul angajatilor part time.

La o prima vedere, masura este logica. Argumentatia guvernului este ca foarte multi practica, in acest mod, o forma de evaziune fiscala, deoarece au angajati, oficial, part-time, dar neoficial au program intreg de munca. Deci, daca cineva greseste, primeste pedeapsa, nu? Foarte logic si normal.

Dar…

In primul rand, nu toti cei care au angajati part-time fac evaziune fiscala. Acestia sunt banuiti pe nedrept si pedepsiti ca atare. Musai ca se creaza o animozitate fata de guvernanti (dar ce le mai pasa, dupa toate aventurile nefericite de pana acum?)

In al doilea rand, sa punem niste intrebari simple:

 1. De ce se intampla evaziunea fiscala?
  Evaziunea are mai multe cauze.
  Sunt cei care nu pot trai fara sa fure. Fura oriunde pot si oricand. Similar cu cei care se hranesc din conflicte si, ca aare, le genereaza oriunde merg, sunt indivizi carora o viata linistita, fara stres, nu le prieste. Asadar fura. Fura aia care simt ca statul, la randul lor, ii fura. Un fel de ochi pentru ochi. Vor, prin gestul lor, o mica razbunare la adresa unui sistem corupt, dar, de fapt, este coruperea moralitatii individului, care vede ca furtul este acceptabil asa ca, de ce nu?
  Sunt evazionisti aia care simt ca nu au incotro. Impovarati de taxe si impozite, cauta solutii de iesire din impas. Au oameni care depind de ei, au construit o afacere pana acum, nu pot sa o lase balta. Cauta si gasesc solutii, nu din cele mai morale, dar simt ca nu au alta varianta.
 2. Cum se poate opri fenomenul?
  Pentru prima categorie, evident, singura solutie este pedeapsa. Inspectorii ANAF trebuie sa isi faca treaba si sa ii prinda.
  Ceilalti se vor potoli in momentul in care statul are grija de micii si marii intreprinzatori. Taxe si impozite mai mici, eficientizarea utilizarii banului public. Servicii de calitate, prompte, satisfacatoare si mai multa discutie despre cum sa se imbunatateasca si mai putin despre cum sa se ia mai multi bani pentru a intretine sistemul existent.
 3. Ce e de facut?
  In primul rand, cuibul de viespi care este ANAF trebuie fumigat. Si-au gasit loc acolo tot felul de indivizi care, in mediul privat, nu si-ar gasi de lucru. Mediul privat este mai competitiv, dar si remunerat pe masura, de aceea mi se pare corect ca si statul sa plateasca oamenii suficient de bine incat o pozitie in slujba statului sa fie atractiva prin salariul oferit si nu prin „beneficiile” extra obtinute. Dar sa fie si competitiv. Nu ti-ai facut treaba corespunzator? Un sut in fund, ca e un pas inainte, si te duci dracului.
  Insa, atat timp cat sistemul permite in mijlocul lui existenta capuselor, sistemul nu va fi sanatos. Un truism de la mine.

Numa ca statul nu isi permite sa isi plateasca mai bine oamenii ca e plin de lepre care ii secatuiesc resursele.

Asa ca el cauta si tot cauta, doar, doar o mai strange pe careva de testicule sa mai curga ceva bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*