Lenea, bat-o vina!

Greaua mostenire. Expresia prea cunoscuta cu care primari, ministrii si parlamentari si-au justificat de prea multe ori inconpetenta si/sau reaua vointa.

O folosim si noi, civilii de rand, cand ne minunam de metehnele poporului si dam vina pe mostenirea comunista care ne-a schimbat, zicem noi, la nivel de adn si ne-a facut nevolnicii care suntem.

Ca intotdeauna, adevarul e la mijloc. Da, multi dintre noi regreta pe Ceausescu si regimul sau, insa nu din motivele enuntate de ei – „toata lumea avea un loc de munca”, „statul iti dadea casa”, „banii aveau valoare” etc – ci pentru ca le oferea ceea ce aveau nevoie: deresponsabilizarea individului. Restul sunt motive inventate pentru a nu recunoaste lenea caracteristica.

Regimul comunist asta oferea: alternativa la gandire. Ceva care sa ne ajute sa nu gandim pentru noi. Celebra expresie „noi muncim, noi nu gandim”, este cat se poate de potrivita. Sistemul prelua de la indivizii de rand responsabilitatea si stabilea pentru ei ce, cum si cat sa manance, cum sa se imbrace, ce locuinta e mai buna pentru ei.

Din intamplare ultimul regim care a oferit acest lucru a fost cel comunist. Daca in mentalul colectiv ar fi ramas nazismul, acum era plina tara de bocitoare pentru Zelea.

Acum nu ca lenea ar fi ceva rau. La urma urmei, lenea ne-a impins sa inventam roata, motorul cu aburi samd. Lenea e periculoasa pentru societate atunci cand afecteaza capacitatea de a gandi. Ca acum la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*