Mult zgomot

Galagie infernala. Suna ca si cum o armata de draci au luat oalele si polonicele lui Scaraotchi si bat cu unele in altele. Sub zgomotul asta nu prea mai ai ce sa intelegi.

Intai a fost acest minunat Serban Nicolae care si-a exprimat infoiala ca amrricanii mai sunt iubiti in Romania, dupa ce si-au permis sa atraga atentia asupra legilor justitiei. Dar pe asta lumra deja il ia drept clovn, portavocea mizeriilor pe care nu le pot exprima altii, asa ca s-a trecut repede peste.

Urmatoarea a fost Olguta, trimisa la atac, direct, pe fata, impotriva multinationalelor. Cica e vina lor ca somajul e crescut in estul Romaniei, ca ele, ale dracu’, au preferat sa faca fabrici si uzine aproape de autostrazile care le duc marfa in vest, la cumparatori. Nu e ca si cum ele – diabolicele multinationale – nu au spus, ani de-a randul: faceti infrastructura ca altfel nu e bine. Dar ei au stiut mai bine. De fapt nu au stiut cum sa faca sa le iasa si lor bine asa ca au preferat sa nu faca deloc.

Peste astea a trecut si declaratia comuna a capetelor celor doua camere ale parlamentului. Si-au asumat ei, in numele intregilor parlamentari, surprinderea neplacuta fata de ingerinta americana. Cum indraznesc? Cum indraznesc ei sa dea declaratie „pa persoana fizica”, in numele institutiei?

Pentru cei care pun botul la toate astea – desi ma indoiesc ca ma cititi pentru ca nu sunt pe masura idolilor vostri A3:

1. Multinationalele astea hulite tin tara in spate. Fara ele eram rupti in cur, nu aveati voi internet pe telefon, acasa si nici calculatoare sa vi le permiteti. Multinationalele astea angajează oameni si baga bani in economie prin serviciile achizitionate de pe piata locala. Deocamdata totul e la nivel de cainii latra, ursul merge. Cat timp, insa?

2. Infrastructura rutiera nu e pentru cei care pleaca in vacante. Ei isi iau mai mult timp de strabatut tara. De cateva ori pe an e ok, se descurca. Insa camioanele care fac 18 ore in loc de 10 din o parte in alta a tarii, intarziind livrarea si cu costuri crescute sunt cele lovite. Adica alea care ar duce la cumparatori produsele facute de voi fie ca in multinationale, fie in firma romaneasca. Sunt lovite la fel de puternic si una, si alta. De aia firmele au fabrici in vest.

3. In urma exploziei internetului, avem legaturi foarte bune in tara. Ca atare, firmele IT prospera si in Iasi pentru ca produsul lor ajunge repede, pe calea internetului, la destinatie. Comparati cu punctul 2.

4. Decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas. Uitati aberatia asta. Satul e gol, nu are medic, profesori, e vai de capul lui. Saracie lucie. La oras sansele sunt mai mari. Mai multi oameni, mai multa interactiune. Oportunitati. Acum extrapolati asta la nivelul tarii si a interactiunilor intre state: nu putem trai izolati (adica da, se poate, dar ajungem ca in Corea de Nord. Vreti asta? Mergeti acolo!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*