Presimtire neagra

In filmele americane (ca deh, alea sunt reperul in domeniu), exista o scena la un moment dat in care unul din personajele principale este filmat in prim plan cum spune, ganditor: I have a bad feeling about this!

Nu dureaza mult si presimtirile sale intunecate se adeveresc.

Eu am niste presimtiri intunecate despre 2018.

Situatia tarii e asa: populatia saracita si saracind, politicieni tot mai incompetenti si mai pusi pe capatuiala in mod ilegal, pe principiul „nu poti face bani daca muncesti”, presiunile imigrationiste externe tot mai mari, economia globala indreptandu-se spre o noua criza (au trecut 10 de la ultima, deci este cazul). Situatia nu e deloc roz.

Peste toate astea mai apare si zdranganeala cu cei 100 de ani de la unire. Centenarul Romaniei dodoloate, care nu mai e chiar asa de dodoloata pentru ca, deh, cum nu am putut nici atunci sa ne ridicam deasupra conditiei noastre, nu putem nici acum.

Momentul este prielnic pentru a maguli pe romanii verzi si a le aduce aminte de marile fapte de arme ale inaintasilor, conform istoriografiei comuniste pe care nimeni nu s-a deranjat sa o demaste ca pe o mare farsa ce este, pentru a uita de foame, de mizeria zilnica. Noi inca traim cu ideea ca Mihai Viteazul gandea in termenul de „romani” si „Romania”, ca toti voievozii au avut in minte doar propasirea neamului samd. Nu e ca si cum ar mai putea cineva, dracului, sa ii intrebe. Dar ne-ar fi de folos, poate ne-am focusa, in cele din urma, asupra prezentului si sa ne scoatem capul din fundul trecutului.

Dar nu e vorba doar de romanii verzi. Se voteaza etnic in Romania, fara ca sa se observe vreo schimbare. Acum stim cu totii ce se spune despre aia care fac exact acelasi lucru la infinit, incercand sa obtina alt rezultat. Macar aici, indiferent de etnie, gandim la fel. Sunt cum sunt, dar sunt de-ai nostri, din popor, isi spune fiecare cand, ajuns in cabina de vot, voteaza tot pe „ai lui”.

Una peste alta, mi se pare de o josnicie fara margini sa sarbatorim Unirea stiind ca in cei 100 de ani de existenta a Romaniei, nu am fost capabili sa ne unim regiunile in mod eficient. In loc sa cheltuim sume imense pe niste manifestari perverse, mai bine am pune-o de o autostrada noua.

Numa zic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*