Prima casa (sau de ce statul trebuie sa iasa din economie)

Constructorii de case s-au vazut, in urma evenimentelor din 2007, cu plaja de clienti redusa si statul a considerat necesar sa le vina in ajutor pentru a-i feri de faliment, inventand programul prima casa.

Programul rezultat dorea sa rezolve 2 probleme: una cea a constructorilor, mentionata mai sus, alta a presiunii sociale asupra fondului existent de locuinte, foarte multe familii tinere, in lipsa de alternative, fiind nevoite sa imparta acelasi spatiu locativ cu unii din parintii.

Insa suntem in Romania unde drumul spre iad e pavat cu intentii bune (sau intentionat ne duce in iad?). Fara o restrictie asupra varstei constructiei, programul a ajutat mai degraba pe proprietarii de locuinte vechi, pozitionate in zone avantajoase ale orasului, in loc sa ii sustina pe dezvoltatorii imobiliari care, din lipsa de spatiu, s-au orientat spre zonele limitrofe ale orasului, ocolite, insa, de tinerii in cautare de distractie la botul calului. Totusi, producatorii de materiale de constructie nu au fost chiar in pierdere totala, toate locuintele vechi necesitand renovari intense, asadar o parte din program tot si-a atins scopul. Dar una mica.

Pe de alta parte, constructorii de locuinte s-au adaptat si ei posibiltatii cetatenilor si pun la bataie locuinte tot mai mici si mai inghesuite, pentru a se incadra in preturile sustinute de Prima Casa, pastrand, insa, calitatea finisajelor si, mai ales, verticalitatea peretilor.

L-am injurat pe Ceausescu pentru cutiile de chibrite pe care ni le-a oferit si acum ne aruncam cu capul inainte, pe 30 de ani, pentru a achizitiona o locuinta similara, dar mai dreapta.

Efectul pervers a fost ca orasele s-au trezit sufocate sub afluxul de masini care, zilnic, se indreapta spre centrele lor, unde are loc, indeosebi, activitatea economica, fiind in imposibilitatea de a-si mari capacitatea de absorbtie a traficului, atat din motive financiare cat si de cele care tin de spatiul fizic.

Exista insa indicii conform carora programul Prima Casa este pe cale de disparitie. Analizand cifrele, ne dam seama, de fapt, de dezastrul pe care l-a adus in economie acet program pentru ca, in loc sa ajute, a aglomerat si mai mult orasele.

”Cel mai mare plafon constituit în cadrul Programului Prima Casă a fost în anul 2016 cu un total de 2,94 mld. lei. Pentru anul 2017 plafonul este de 2,5 miliarde lei urmând ca în 2018 -2020 plafonul să scadă la câte 2 miliarde lei pentru fiecare an, iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei”

Bani irositi cu veselie, mita generalizata la nivelul intregii tari, bani care se puteau folosi mult mai eficient in dezvoltarea infrastructurii rutiere, de unde, de fapt, incepe totul: ai autostrazi, inseamna ca firmele au posibilitatea rapida de a ajunge in zone care altfel necesitau costuri prohibitive, ceea ce duce la cresterea economica sanatoasa a tarii. In final tinerii, cu salarii marite in mod real, isi vor putea cumpara case noi, chiar si la periferia orasului, chiar si mai scumpe decat duce Prima Casa.

Inca un tren pierdut multumita interferentei statului in economia tarii, pentru ca liderii nu inteleg un principiu simplu: viata e complexa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Connect with Facebook

*