Relele omenirii

Comunismul si socialismul

De departe e cea mai crunta inventie a omenirii, mai ales prin faptul ca a reusit sa isi lase si urmasi, imbratisati cu frenetica schizofrenie de catre indivizi slabi, incompetenti si impotenti. Au uitat – daca au stiut vreodata, ignora – daca li se spune, sau sunt complet in ceata in ceea ce priveste efectul comunismului asupra omenirii, ceea ce are sens, pentru ca ei sunt socialisti, nu comunisti. Pe ei ii intereseaza socialul, omul, bunastarea lui. E o fatarnicie, doar, pentru ca nu poti sa iti pui problema de efecte fara sa te gandesti: cine plateste?

Ca victime, doctrina sare de suta de milioane de cetateni sovietici, chinezi, est europeni, cubanezi, asiatici (altii decat chinezii). O plaga mai mare in istoria omenirii nu a existat si, ceea ce e si mai trist, in ciuda evidentelor, mai sunt o multime care inca il cred o idee buna, aplicata prost.

Nationalismul.

Discursul ante 89 ne invata – asa cum imi aduc eu aminte – ca fundatiile statului modern (oricare ar fi el) au fost puse de revolutiile nationaliste de la 1848. Ca momentul ala a fost unul de cotitura si de maxima importanta pentru istoria omenirii. Bun, ca au mai trecut 70 de ani pana sa se intample o fi doar o intamplare. O fi fost, dar nu toate schimbarile sunt spre bine (vezi punctul anterior). Nationalismul a pus la un loc oameni care, in afara de limba vorbita, nu au nimic – sau, daca au, foarte putin – in comun. Este necesar sa folosesti aceeasi limba pentru a construi ceva, comunicarea este fundamentala, insa mai este nevoie ca mentalitatile sa fie de o natura similara, altfel se ajunge la dezbateri sterile despre lucruri marunte. Un exemplu este Banatul istoric, spatiu impartit intre 3 state, cu oameni de multicoloratura etnica. Toti acesti oameni au mai multe in comun cu vecinul – de alta etnie, foarte probabil – decat cu cei cu care, vremelnic, au fost pusi in aceeasi oala. Exemplele pot continua, toate indicand ca, de fapt, materialul constructiei sociale nu este natiunea ci regiunea. Pentru ca oamenii sunt, intai, solidari cu cei aproape de ei, in spatiu fizic si in mentalitsti, abia apoi cu aia pe care nu simte nevoia sa ii cunoasca deloc si carora le spune, in mod automat si fara incarcatura emotionala, concetateni. Nu exista exemplu mai clar decat situatia noastra: banatenii au mereu ceva de impartit cu oltenii, si invers, ardelenii cu regatenii si invers si toata lumea cu moldovenii. Noroc ca, din cand in cand, scutura careva sacul cu sobolanii nationalisti si scoate dusmanul comun: ungurii, americanii, UE, Soros (asta e bun, ca e si ungur, si american si mai e si bogat) si uite cum ne unim in cuget si simtiri ardeleni cu banateni, cu olteni, regateni si moldoveni, toti avand in comun o imensa prostie de a pune botul la povesti imbecile.

Victimele lui? Still counting. Pentru ca nu a fost vazut ca o problema, nimeni nu si-a pus in gand sa numere mortii. Poate ar trebiui, am ramane surprinsi.

Nationalsozialismus. Nazismul, adica

Din unirea blestemata a celor doua mentionate mai sus a iesit nazismul. Multi au impresia ca nazistii au fost de dreapta si, de fiecare data cand cineva se opune socialistilor, este catalogat drept nazist. De fapt e tor dracul ala, dar pe teritoriu. Stanga nationalista. Socialism nationalist. Utopia germana. Distopie, in realitate.

In final concluzia pe care ar trebui sa o traga toti este ca trebuie cumpatare in toate. Si aici ma opresc, ca deja e prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*