S-a stricat carbonul!

Spoiler alert! Sa nu ziceti ca nu v-am zis!

Am facut binging weekendul asta, de cand Netflix a dat drumul la sezonul I din Altered Carbon. Acum vin sa dau raportul.

Sub numele pretentios de Altered Carbon se afla, de fapt, un serial politist a carui intriga este invelita in un SF cu o idee menita sa ne bage in sperieti: peste vreo 350 de ani, constiinta umana poate fi salvata intr-un disc care, la o adica, se poate depozita in camara. Cand ai chef sa aduci pe cineva la viata, iei discul, il arunci intr-un corp (nu conteaza sexul, varsta samd, corp sa fie) si ai persoana reactivata. Asa ajungi, de exemplu, ca un copil sa fie intr-un corp de femeie batrana sau un trup de barbat sa ascunda in interior sufletul sensibil al unei femei.

Personajele sunt tot unul si unul. Joel Kinnaman are carisma unei noptiere. Musai ca a luat lectii de zambet de la Kristin Stewart pentru ca astuia, nici in mijlocul partidei de sex, nu pare a i se misca muschi pe fata. Pe de alta parte, daca ai fi in locul lui, trezit dupa 250 de ani de stat la rece, intr-o lume in care altii sunt nemuritori si tu, care ai luptat impotriva astora, esti nevoit sa le executi ordinele, nu cred ca ai zambi mai mult. Deci e de inteles.

Daca intrebi o femeie, probabilitatea ca madama politista sa i se fi parut enervanta este de 1000%. Daca intrebi un barbat, o sa iti spuna: care, tipa aia cu sani superbi si fund bombat? Nu trebuie mai mult. Drept e ca, din toate personajele principale feminine care se despoaie in filmul asta, politista are corpul al mai fain. De inteles, sange latin, cum dracu sa fie altfel?! Toate celelalte care se dezbraca prin film au cate o hiba: ori sanii cazuti, ori cvazi inexistenti.

Exista doua personaje interesante in serialul asta. Unul este Poe, inteligenta artificiala detinatoare de hotel care il va ajuta pe protagonistul principal in incercarile lui. Numele i se trage de la poetul american si hotelul lui este numit, cum altfel, The Raven.

Al doilea personaj este negativ, Leung, un chinez habotnic caruia ii face placere sa ucida. Zeii lui sunt cei nemuritori, in slujba caruia se afla. Un personaj enervant cu o fata care cerea pumni. Pana la urma a si primit. Multi.

In ultimul episod intriga se dezvaluie in deplinatatea facultatilor mintale si, in ciuda vesmintelor aparent distopice, se releva ca, la fel ca intotdeauna, sursa raului este firea umana. Lacomia de bani, de putere si teama de a le pierde. Nimic nou sub soare.

Tragand linie si analizand cele 10 episoade pe care le-am vazut, serialul este pentru vulg. Are scene de bataie, are scene de nuditate, scene de sex gramada. Abordeaza in mod simplist probleme simple: banii, puterea, femeile.

E o manea SF si tare ma intreb daca nu cumva Florin Salam a avut de-a face cu scenaristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*