Stampila de pe urma

Unii bubuie de inteligenta. Asa de inteligenti incat le crapa capul in doua si de acolo se scurge intelepciunea spre propasirea natiei. Prost esti daca nu ii asculti, ca doar ceea ce spun ei nu e de origine omeneasca – ca doar suntem idioti si imperfecti – ci ei vorbesc direct cu Dumnezeul economiei si de acolo isi primesc poruncile, scrijelite cu surubelnita pe vopseaua masinii second-hand aduse din Jermania.

Un ziar care se recomanda a fi quality, business, Ziarul Financiar, s-a pus sa publice opiniile cititorilor, pe motiv ca oricine are dreptul la o opinie. Opinie da, dar sa imprastii mizerii ba.

El deplange situatia tarii, in care isi face e cap evaziunea si, in nemarginita lui genialitate, a gasit vinovatul: lipsa stampilei. Stampila era cea care proteja bugetul tarii fata de evazionisti, catora le punea bete serioade in roti, facand imposibila evaziunea. Si, la urma urmei, cat timp lua sa pui stampila? 4 secunde, pac-pac. Ce mare branza? Ce dracu, ne fac pe noi o stampila si niste tus? Hai, inapoi cu stampila, sa apara iarasi indicatii cu „semnat si stampilat, in original”.

Si nu se opreste aici. Atrage atentia asupra altei plagi a economiei, securizarea facturilor fiscale, unde fiecare isi da ce serie si numar vrea la factura, dupa cum vor muschii lui.

Deci Romania, in viziunea domnului, nu se dezvolta nu pentru ca avem un aparat birocratic incompetent, legi facute pe genunchi de indivizi care nu au nici o treaba cu legiferarea, ca finantele nu isi fac treaba corespunzator, nu, cauza este lipsa stampilei si evaziunea cu facturi auto seriate.

Ceea ce nu explica omul este cum reusesc alte tari sa se descurce cu lipsa stampilei si a facturilor securizate de stat. E ca si cum tarile alea au descoperit un El-Dorado al administratiei si finantelor si il tin ascuns, ca sa nu invatam si noi de la ei, si nu ar fi vorba de un proces simplu: eficientizarea sistemului de stat.

Dar ne trebuie stampile, sa mai dam de lucru unor inutili.

PS. Nu m-am interesat, poate omul are o fabrica de stampile si de tus.

2 thoughts on “Stampila de pe urma

 1. Pai restul tarilor se descurca fiindca aplica o serie de abordari corecte:
  – Impozitare justa;
  – Facilitati fiscale pentru cei mai vulnerabili;
  – Consultanta gratuita oferita de profesionisti nu de nepotii directorului;
  – Eliminarea acriturilor prin desfiintarea a 90% dintre ghisee;
  – Combaterea si eliminatea speculei;
  – Reducerea cu 90% a birocratiei prin informatizare;
  – Eiminarea controalelor „pentru spaga” si inlocuirea multor amenzi cu termene pentru remedierea problemelor gasite;

  Si lista poate sa continue cu alte zeci de exemple, insa astea sunt cred cele mai relevante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Connect with Facebook

*