Un popor educat

Eh, nu se mai fac lucruri ca pe vremuri, ofteaza primul. Langa el, un batran elegant, cu palarie, aranjat, completeaza: Ei, nici scoala nu mai e ca pe vremuri. Acum nu mai invata nimic tinerii astia.

Vremurile sunt cele de dinainte de 89. Regretate de multi, privite cu nostalgia ostaticului din Stockholm, au devenit, revolute acum, o epoca de aur spre care viseaza cu totii.

In acelasi timp, insa, fara a fi in stare a face legatura cu perioada respectiva, aceiasi indivizi se plang de casele mult prea reci, de strazile mult prea inguste, de saracia care se intinde ca o molima.

Pentru a simti relatia dintre falimentul sistemului comunist, frigul din casa si vantul din frigider trebuie mai multa ratiune decat cea a nostalgicului, insa legatura este usor observabila intr-un domeniu in care noi ne mandream de ne iesea inima din piept: educatia. Povestile abunda despre prostia vesticilor care, in clasa a X-a, fac ceea ce ai nostri faceau prin clasa a 8-a. Ecuatii? N-au ei nevoie, vesticii, ca sunt prosti. Ai nostri sunt destepti. Stiu sa extraga radacina patrada din numere cu 10 cifre. La ce le ajuta, insa, daca au probleme in a injumatati reteta de prajitura?

Libertatea de dupa 89 a adus cu ea beneficiile tehnologiei vestului: calculatoare, telefoane mobile, internet, Facebook. Ca o paranteza, daca sistemul comunist era asa de capabil, de ce Microsoft nu este de sorginte rusa? De ce avem Apple si nu Yabloko? De ce marii producatori de automobile sunt vestici? Relevanta pentru problema asta este si aparitia lui VKontakte, posibila doar intr-un sistem presupus democratic. Nu a aparut inainte de 91.

Toata tehnologia asta adus in fata dezastrul educatiei. Avand liber sa se exprime pe internet in comentarii pe FB, in comentarii la articole in nenumaratele ziare online, in articole scrise pe platformele de blogging, romanii au facut-o asa cum pot si se releva asa cum sunt in realitate: agramati, ignoranti, inculti, sub-educati, tinte usoare pentru conspirationisti. Nu mai este nevoie de nici un studiu pentru a arata ca situatia este grava. Amagiti de povestile trecutului mare (Mihai Viteazu, Mircea cel Batran, Vlad Tepes au fost decorati de istoriografia comunista cu un nationalism inventat), romanii cred sincer ca singurii care se opun unui mare viitor al lor sunt membrii ocultei mondiale, care ne vor slabi, sclavi si vanduti.

Zilele astea s-a inaugurat probabil cel mai agramat guvern al tarii de dupa 89. Ma rog, comunistii aveau o scuza, erau de origine buna, ceea ce inseamna vreo 4 clase facute pe branci, urmate de scoala de partid unde se punea accentul mai degraba pe a fi un comunist bun decat unul care sa stie a scrie corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*