Zbori, copile, zbori!

„Mama, dar sa nu vindeti casa veche, ca poate o sa vrea copilu’ sa stea in ea cand va fi mare si se satura de voi”

Sau

„O casa nu se vinde, se cumpara”.

Parinti care, aparent din cele mai bine intentionate motive, ajung sa taie aripile progeniturilor prin incapatanarea cu care se chinuie EI sa ii faca un rost copilului. Nu e inca nici la liceu, dar are deja locuinta in orasul in care va merge la facultate. La 12-13 ani nu stie ce face maine, dar facultatea e sigura, cel putin in ce oras va merge. A, ca nu e cea mai buna? Pai doar n-o sa dai confortul propriei case pe nebuloasa dintr-un oras strain?!

Din comoditate, copilul accepta. Face compromisuri – atunci ii e mai usor si lui, la casa lui – insa, in timp, isi da seama cat l-a costat.

Dar e mult prea tarziu, de cele mai multe ori. Ocazional cate un rebel se inalta si face totul pe dos, in ciuda reprosurilor scaldate in lacrimi: „Ti-am luat casa pentru ca <fill_in_the_gaps> si tu te duci intre straini…”

In unele cazuri parintii sunt crunt de egoisti. Merg pe ideea ca „am facut copii ca sa aiba cine sa imi aduca un pahar cu apa la batranete”. Sa ii controleze si la varsta la care au ei, la randul lor, copii. Sa se simta puternici si cand e cazul sa se dea la o parte.

Altii justifica prin „nu vreau sa aiba greutatile mele” in a razbi in viata. Dar ce este viata, fara greutati? Ele ne formeaza, ne calesc, ne invata. Gresim, adevarat este, dar important e sa invatam din ele. Ori a putea invata din greseli este cea mai importanta lectie de viata de care copiii au nevoie de la parinti.

In rest nimic nu e mai placut decat cand copilul isi intinde aripile si porneste in zbor.

2 thoughts on “Zbori, copile, zbori!

  1. Treaba asta cu casa lasată moștenire face parte din mentalitatea retrogradă a estului. Prin vest majoritatea abia așteaptă să plece de acasă ca să se simtă liberi și independenți. Desigur mă refer la cei care provin dintr-o familie cu oareșce educație și nu la cei care sunt asistați social la a treia generație.
    E drept că în vest se și descurajează transferul de proprietate prin donație sau moștenire prin niște impozite draconice care pot să ajunga uneori și la 90% din valoarea de piață a proprietății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*